2014. márc. 13.

Előszoba - az otthonunk arca

Egy lakásba belépve az első benyomás az előszobában ér bennünket. Milyen a bejárati ajtó, van-e szabad fogas, ahová felakaszthatjuk a kabátunkat, kényelmesen elférünk-e miközben levesszük a cipőnket, stb. Szerencsés ha már itt visszaköszön valamennyire a többi helyiség hangulata, stílusa, hiszen az előszoba óhatatlanul előrevetíti hogy mire számíthatunk a továbbiakban J



Az ideális előszoba tágas és természetes fénytől világos, de sajnos ez a legtöbb panel vagy lakóparki lakásban kivitelezhetetlen idea. Ilyenkor érdemes erősebb lámpákkal és egész alakos tükörrel optikailag növelni a teret, ráadásul az egész alakos tükör segít abban is, hogy indulás előtt még utoljára szemrevételezhessük magunkat.



Szükségünk van továbbá fogasokra, cipőtároló alkalmatosságra és valami olyan lerakó felületre, ahová belépéskor letehetjük a kezünkben lévő leveleket, újságokat, kulcsokat. Érdemes azonban vagy egy fiókot, vagy egy akasztós kulcsszekrényt állandósítani erre a célra.



Továbbá kell még néhány kosár vagy doboz, amiben a napszemüvegeket, sálakat, sapkákat tárolhatjuk. Vagy egy ’mindent elnyelő’ gardrób szekrény, de abba se ártanak a könnyen kezelhető külön tároló alkalmatosságok.



Főleg őszi-téli sáros időszak esetén, vagy ha nagy nálunk a jövés-menés, érdemes por-, sár- és koszfogó szőnyeget teríteni közvetlen a bejárat elé. Én sokáig rongyszőnyeggel próbálkoztam, de a nálunk lévő igénybevétel mellett ez meddő elképzelésnek bizonyult. Így végül egy nagyméretű, rövid szálú, könnyen tisztítható, cél specifikus szőnyeg mellett tettem le a voksomat, ami teljes mértékben be is váltotta azóta a hozzá fűzött reményeimet.
Természetesen nekem is voltak olyan ’kedvenc’ előszobáim, amelyek inspiráltak még a sajátunk kialakítása előtt. Forrást nem tudok megjelölni, mert ezek már régen, még az építkezés előtt lettek lementve a gépemre. Nektek hogy tetszenek? 















Ha tetszett a poszt és szívesen olvasnál hasonlókat, akkor csatlakozz a Magyar Otthon facebook táborához, ahol napi inspiráló képeken, érdekességeken kívül elsők között értesülhetsz az új blog bejegyzésekről.

Itt pedig egy régebbi bejegyzésemet olvashatjátok, melyet többek között a fehér előszobák méltatásaként (is) írtam.

2 megjegyzés: