2014. febr. 2.

Milyen egy igazi, vidéki, rusztikus konyha? Nekem ilyen…

Ha a mi házunk, a mi Magyar Otthonunk szíve a kemence, akkor lelke a konyha. Vagy éppen fordítva. Mindenesetre a kettő szervesen kötődik egymáshoz, hisz a konyhánk folytatása, mintegy befejezése a kemencénk. Vagy éppen fordítva. De erről majd egy másik bejegyzésben írok részletesebben.

Most pedig lerántom a leplet és beinvitállak a saját vidéki konyhánkba kedves Olvasó. Légy üdvözölve minálunk, iszol egy pohár teát? :)

A konyhát célirányosan a ház közepére terveztük, hiszen ami a lakás/ház középpontjában helyezkedik el, az számít később az otthon fő motorjának. Mivel a magyar vendéglátás általában azzal kezdődik, hogy étellel-itallal kínáljuk a hajlékunkba érkező kedves vendégeket és amúgy is jellemző, hogy a társasági összejövetelek alkalmával mindenki a konyhában gyűlik össze, így funkcionálisan nálunk ez az elrendezés és a nappali-konyha kialakítása vált be leginkább. Ez az opció, most is remek döntésnek bizonyult, mert a nappaliban található kanapékig a legtöbb esetben már el sem jutunk J


Tágas, világos, rusztikus konyhát szerettem volna, gigantikus porcelán mosogatóval, U alakú tömör fa pulttal, hatalmas ablakkal. Sokáig antikolt zöld bútorban gondolkodtam, de végül inkább a jóval világosabb és időállóbb szürke-fehér-antracit szín mellett döntöttem.


A hűtőnk szuper, szeretjük, így az adott volt. Mikrohullámú sütőt sok éve már, hogy nem használunk ezért nincs is. Így igazából hűtőn, mosogatógépen (őt Rozinak hívják), sütőn és tűzhelyen kívül más beépíthető háztartási géppel nem kellett számolnom. Illetve de. Egy impozáns antracit páraelszívóval. A nagy egybe tér miatt azonban a szagelszívást nem bíztuk a szélre, így egy 800m3/h elszívó képességű Teka DOS 90 típusú páraelszívót választottunk.



A konyhai falfelületre dizájn tapéta került, melyet 6mm-es edzett üveggel védünk a szennyeződésektől. A dolog érdekessége, hogy ezt a tekercs tapétát kb. 2 évvel ezelőtt vettem, teljesen más céllal, de akkor végül nem került felhasználásra. Utólag azonban úgy gondolom, hogy a Jóisten is ide teremtette a konyhámba. Így amikor konyhai inspirációkat gyűjtöttem, már célirányosan ezzel a tapétával terveztem.


Mindenképpen nyitott polcokat szerettem volna a falra dekorációs elemként, így teljességgel kizárt volt, a zárt felső konyhaszekrény. Egy kivételt azonban mégis csak tettünk. Az IKEA fynd részlegén töredék áron botlottam ebbe az üveges felsőszekrény elembe, amit az osztott kis üvegeivel, a hófehér színével nem bírtam otthagyni. A fűszertartó polcot pedig egy régiségkereskedésben talált gyöngyszemből saját kezűleg festettem át ilyen csodaszép kalotaszegi motívumosra J



A mély szekrényekbe drótkosaras fiókokat, a sarokszekrényekbe kiforgatható polcokat raktunk. Ez nagyban megkönnyíti az edények rendszerezését, a hozzáférhető, kényelmes napi szintű használatot.


A konyha egyik oldalának teljes hosszához átadópult került, a másik oldalán bárpult található. Így amikor sütök-főzök, a gyerekek odaülhetnek a házi feladatot írni, vagy csak bekapni az uzsonnát anélkül, hogy az étkezőasztalhoz külön meg kellene teríteni.



És még mielőtt bárki azt gondolná, hogy UFÓ vagyok, aki pörgős családi élet mellett ilyen csodaszép, steril rendet tud tartani a konyhájában, annak megnyugtatásul elárulok egy kulisszatitkot: ahhoz, hogy szép fotókat készíthessek, a fotózni kívánt helyszínről az összes kacatot átdeportáltam az étkezőasztalra. Így ni:


Hiszem és tudom, hogy a ház van értünk és nem mi a házért. Benne élünk és nap mint nap használjuk, de az idő múlásával ez csak patinát és melegséget adhat egy otthonnak. Ezért szeretem és ezért való nekem, nekünk egy igazi vidéki, rusztikus stílusú konyha.



Ha szeretnéd elolvasni azt a 10 trükköt, amit szem előtt tartva rendeztem be saját konyhánkat, akkor kattints ide.

Ha pedig tetszett a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonlókat, akkor örömmel venném, ha Te is csatlakoznál a Magyar Otthon facebook táborához, ahol napi inspiráló képeken, érdekességeken kívül elsők között értesülhetsz az új blog bejegyzésekről.

17 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszett. Én is nagyon szeretem a konyhát. Remélem, hogy egyszer nálam is helyére kerül minden. Vagy legalábbis sok dolog :)
    Én is azt vallom, hogy a ház van értünk, és én arra szoktam kérni a látogatóimat, hogyha házat nézni jönnek, és nem ránk kíváncsiak, jelezzék ebbéli szándékukat, mert akkor nagyon szép rendet kerekítek (még 3 gyerek mellett is)... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem amikorra minden a "helyére kerülne" éppen kezdhetnénk elölről, hiszen folyamatosan változunk és változik körülöttünk minden. Úgyhogy 3 gyerkőc mellett pláne ne rágd magad e miatt :)

      Törlés
  2. Csodálatos!
    Sok örömöt benne :)

    VálaszTörlés
  3. Szép lett, Szandrás! Én sem szeretem, nem is tudom a tiptop lakást megvalósítani. Ha lapokban bemutatnak otthonokat, s némelyiknek otthon hangulata van sokszor felsóhajtok: végre!! Sokszor elgondolkodom,a "bemutatótermekben" hogy tudnak élni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Holdgyöngy, ugyanígy vagyok ezzel én is. A tiptopságot már kezdem megtanulni elengedni, a steril látványlakásokban pedig valószínűleg élni is csak hasonlóképpen lehet.
      Ismertem egy családot, akik csodaszép "bemutatóteremben" laktak. A gyerekek pedig még a saját szobájukban sem játszhattak, mert a kisautó összekarcolta volna a méregdrága padló burkolatot és barátokat is csak nyáron, a kertben fogadhattak.

      Törlés
  4. Szééép:)))) elárulnád nekem a szakácskönyv tartód honnan van? Én is ilyen tapéta üveg kombinációban gondolkozom de a párom nincs oda érte:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Roni a recept tartót a Deco Majorelle-nél vettem (www.decomajorelle.hu).
      Mondd meg a párodnak, hogy a tapéta-üveg kombináció mellett szólhat még az is, hogy sokkal könnyebben lehet tisztán tartani, mint egy felcsempézett falszakaszt. Ráadásul ha valaki szeretne még élvilágítást is tehet az üveglap tetejére, ettől pedig egész különleges hatása lesz az egész konyhátoknak. Lehet, hogy így már érdekli majd a dolog :)

      Törlés
  5. Először látva a kacat nélküli konyhát, magamban : jaj, nálam meg mennyi kincs-vacak van elől.Éppen tervezem,hogy elpakolok sok mindent.
    Megnyugtató volt látni a cuccos asztalt.:))))))
    Nálunk is egyben van a konyha,étkező ,nappali,és középen van a cserépkályha.:)Nagyon szeretem,egyedül a szagelszívóval van gondom,nem az igazi,így feljegyzem a tiédet.:)

    VálaszTörlés
  6. Ez a szagelszívó brutális, tényleg elég hamar kiviszi az ételillatot a lakásból. Bár nekem sokszor azzal sincs gondom, ha marad. Például kényérsütésnél... :)

    VálaszTörlés
  7. Hű de jó képek lettek, olyan, mintha profi fotós csinálta volna, gratulálok. A csetreszek egy kupacban című képed mindenképpen fair play díjat érdemel :-)

    VálaszTörlés
  8. Szia Szandra!
    Nagyon tetszik a 'tapétát a konyha falára' ötleted! Tényleg kreatív és egyedi hangulatot kölcsönöz, ugyanakkor teljesen modern és rusztikus hatású egyszerre. Elgondolkodtattál. Viszont én maradok a zöld színnél. Az nagyon bejön, és sokféleképpen alkalmazható. Ezt variáljuk a lakásunkban, és kellemesen érzem magam benne. ;)

    VálaszTörlés
  9. Szia Gandalf!
    Én is nagyon szeretem a zöldet, a fürdőnkön majd látni fogod :) Esetleg egy jó kis rusztikus-zöldes tapéta a konyhátokba? ;-) Én imádom ezt a tapétás megoldást, sokkal kényelmesebb, higiénikusabb, mint a csempe. No persze az is igaz, hogy a csempén kívül is ezer változat létezik :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Szandra!
    Mintha csak az én álombéli konyhámat látnám. :) A szekrény, a munkapult, a tapéta, a színek, az apróságok,,, Mind, mind nagyon közel állnak hozzám. A szerkényfrontokról szeretnék érdeklődni. Milyen fa, milyen pácolás/szinezés/lakkozás? A munkapultod tölgy?
    Nagyon hívogató, megnyugtató. Gratulálok!
    Aranka

    VálaszTörlés
  11. Szia Aranka!
    Köszönöm a dicséretet :) Olyan jó amikor inspiráló képeket láthat az ember úgy, hogy tudja nem elérhetetlen dolgokról álmodik... ;-) Az egész konyhám ugyanis ikeás. Sajnos azonban április óta ezt a FAGERLAND típusú ajtót már nem gyártják. Pedig tényleg szép (volt), antik pácolású tömör fenyőfa ajtók és fiókelőlapok. Ár/érték arányban ez volt a legjobb amikor a konyhámat terveztem. Ugyanez a helyzet a munkapulttal is. Tölgyből van, itthon csiszoltuk, pácoltuk. De már ezt sem forgalmazzák, ha jól látom.
    Szépeket,
    Szandra

    VálaszTörlés
  12. Szia Szandra!
    Szomorúan olvastam, hogy már nincs ilyen. Tényleg nagyon szép (volt). De legalább már tudom, hogy mit keresek.
    A munkalapom jelenleg nekem is ikeás tölgy munkalap. Nagyon szeretem.
    Üdv Aranka

    VálaszTörlés