2014. jan. 31.

A lakberendező 10 tanácsa konyhatervezés, konyhaberendezés, konyhaátalakítás előtt állóknak


A népi bölcsesség szerint az első házat, amit építesz, add el az ellenségednek, a másodikat a barátodnak, a harmadikban lakj te magad. Ezek szerint a jelenlegi házunkat már magunknak építettük végre. J
Szakmámból és régebbi építésű saját konyháim tervezésénél elkövetett hibáimból okulva egy csokorba gyűjtöm a tíz legfontosabb tippet és trükköt, melyek segítségével könnyedén megtervezhetitek álmaitok konyháját.


1.       Határozzuk meg a konyhánk szerepét a mindennapi életünkben! Nem mindegy ugyanis hány tagú a család aki használja, milyen sűrűn főznek és legtöbbször a nap melyik szakában teszik mindezt. Például egyedülálló tulajdonos esetében - főleg ha általában nem otthon étkezik, inkább csak kávéfőzésre vagy gyors reggeli készítésre használja a helyiséget – törekedni kell rá, hogy minél kisebb helyen, kézre eső, praktikus kialakításokat válasszunk. Ilyen lehet egy kicsi de vendégek érkezése esetén kibővíthető asztal, esetleg egy reggeliző pult, amely közelében dugaljjal tesszük lehetővé, hogy akár laptopról olvashassuk kedvenc lakber blogunkat reggeli közben J
http://tranquiltownhouse.blogspot.com.au/
http://weheartit.com/


2.       Vegyük számba a főzési szokásainkat és döntsük el, hogy amerikai konyhát vagy külön helyiségben található konyhát, étkezőt szeretnénk-e! A saját családmodellünkből és a személyiségemből adódóan nálunk minden esetben alapnak számít a konyha-nappali párosítás. Mivel általában naponta főzök, ráadásul sokszor jönnek hozzánk vendégek, utálnám ha konyhai tevékenység végzése közben száműzve lennék a társaságból. Van aki viszont éppen ezt imádja. Ilyenkor indokoltan vonulhat a konyha csendes magányába, főleg ha kis rádió vagy tévé is van a helyiségben (természetesen csak amennyiben igénye van rá a háziúrnak/háziasszonynak).
http://www.designoffurniture.com/

http://iheartit.mypinworld.com/

3.       Határozzuk meg, milyen stílusú és színű konyhát szeretnénk! Ne féljünk álmaink megvalósításától és a merész színektől, de nem feltétlen kell egyből fejjel a falnak szaladni. Mire is gondolok pontosan? Ha valaki rajong a kék színért, csak ha nagyon biztos magában, akkor válasszon kék színű bútort. Inkább a bútor színe maradjon semleges és a könnyen átfesthető/cserélhető dolgok legyenek színesek. Pl. a konyhai robotgépek, textilek, falfestés. Ezeket később könnyebben és olcsóbban módosíthatjuk, mintha ki kellene cserélni a teljes konyhabútort.




4.       Mérjünk és rajzoljunk! Vessük papírra a méretarányos konyhafalakat, rajzoljuk be először az elképzeléseink szerint számunkra legpraktikusabb elrendezést. Itt a szabványméreteket csak a háztartási gépek esetében fontos szem előtt tartani. Bútoroknál nem szükséges, hiszen egy ügyes kezű asztalossal vagy egy jó szemű lakberendező segítségével nagyjából bármilyen méretű helyet praktikusan ki lehet használni a későbbiekben, nem kell hogy üres, felesleges tér maradjon a berendezésnél. Gondoljunk továbbá a szekrény-, hűtő-, mosogatógép- és tűzhely ajtajának nyitásához szükséges helyre.

http://www.aprimitiveplace.org/

5.       Tervezzük meg funkcionálisan a teret! Hová tesszük a hűtőt, hol lesz a tűzhely, hol szeretnénk mosogatni, hajolgatni szeretnénk-e a sütőhöz, lesz-e külön kamra vagy szükséges kialakítani egy praktikus szekrényt, ahol a tartós élelmiszereket tárolhatjuk? Vegyük figyelembe, hogy a tűzhely mellé lehetőség szerint könnyen tisztítható felület kerüljön, hiszen óhatatlan, hogy időnként főzés közben kifröcsög az olaj, vagy kifut a bableves J Tehát pl. nem tanácsos hűtő mellé tenni a tűzhelyet. De mosogató mellé sem, hiszen akkor a frissen megmosott salátát adott esetben az olajban sülő krumpli fölött kell átegyensúlyozni és a víz és forró olaj kölcsönhatását nem szívesen tapasztalnánk meg nap mint nap az alkarunkon vagy jobb esetben a ruhánkon.
Azért ez durva nem? :)
http://www.theclearcreekgroup.com/


6.       Képzeljük magunkat a rajzunk közepére és kezdjünk el főzni! Ühüm, kamrából liszt, olaj és cukor kivesz, hűtőből tej és tojás, tojás megmos, serpenyő előkap, tűzhelyre rádob melegíteni, közben munkapulton öblös tálban tésztát összekever. Merőkanál fiókból, evőeszköztartóból kivesz, falról leakaszt, tányér kikészít, öblös tál tűzhely mellé odahúz és kezdődhet a sütögetés.  Ha valami nem esik kézre vagy a képzeletbeli palacsinta sütés közben rájövünk, hogy nem fér oda a tésztás tál a kezünk ügyébe, akkor valamit át kell strukturálni. Szerencsére még csak a tervezési fázisban vagyunk, így könnyebb dolgunk van, mintha színesben-szagosban jönnénk rá minderre.
http://blog.jgbinteriors.com/



7.       Rendezzük be a szekrényeket! Az előző papír alapú elméleti főzés közben rájöhettünk, hogy mi az ami még hibádzik. Hogy például a kamra a liszttel, az olajjal és a szénsavas ásványvízzel túl messze van a konyhától. Vagy hogy a serpenyőket nem fogjuk tudni a harminc centi széles fiókos szekrényben tárolni, mert ott kicsi lesz a hely. Egyáltalán mennyi edényünk van/volt/lesz és hová fog beférni az emeletes tortatál? Rendszerezzük-e az evőeszközöket vagy ömlesszük és majd gyün’, ami gyün’ ha ebéd előtt keresgélünk. Érdemes a sarokszekrényeket kiforgatható polccal felszerelni vagy a mélyebb szekrényeket kihúzható fiókosra tervezni. Rengeteg időgyilkos és hosszútávon fárasztó pillanattól szabadulhatunk meg egy-egy frappáns megoldás kiválasztásával.




8.       Pontosan határozzuk meg a konyhapult magasságát! Tapasztalatból mondom, hogy egy túl alacsonyra szabott pult akár néhány konyhában eltöltött óra után igen fájdalmas és kellemetlen meglepetést okozhat a derekunknak, nyakunknak. Az évek során pedig szinte borítékolható némi gerincprobléma a napi szintű görnyedéstől. S hogy mi a megfelelő méret? Így tudjátok kiszámolni: a háziasszony/háziúr szépen kihúzza magát és a derékszögben behajlított könyökénél 10-15 centivel legyen lejjebb a pult teteje. Tehát ha a könyök a földtől számított 100 cm magasságban helyezkedik el, akkor a pultot 85-90 centire érdemes emelni.
Az alsó ajtófront síkját érdemes kb. 10-15 centire megemelni a földtől és a lábazat is kb. 5 centivel legyen beljebb, mint az ajtófront, hogy a konyhában dolgozó lábfejének is kényelmes helye legyen.
A munkapult lehetőség szerint 2-3 centivel lógjon túl az alsó szekrény homloksíkján, hogy a kenyérszeletelés utáni morzsákat kényelmesen egy tányérba vagy a tenyerünkbe söpörhessük a pultról.




9.       Figyeljünk a megfelelő világításra és a biztonságosan elhelyezett dugaljakra! Vegyük figyelembe a természetes fény mértékét (lehetőség szerint minél többet tervezzünk belőle a konyhába). Az egyes munkafolyamatok ennek ellenére erős megvilágítást igényelnek pl. tűzhely, munkapult, mosogató. Ide célzott, direkt világítás szükséges, mert az általános mennyezeti világítás nem biztosít elegendő fényt. A természetes fény segítségével a későbbiekben pénzt takaríthatunk meg és ha ablakkal, teraszajtóval is társul a fény, akkor a megfelelő szellőzést is nagyban elősegíthetjük vele.

konyha sok-sok természetes fénnyel

konyha mesterséges megvilágítással

10.   Óvjuk gyermekeinket a konyhai balesetektől! Gondoljunk a legkisebbekre is! Letisztult vonalvezetésű bútorokkal, sarokvédőkkel, ergonomikus fogantyúkkal, ajtó becsapódás lassítóval, fiók és szekrényzárral, tűzhely magasító lappal és konnektorvédővel ellátott dugaljakkal sokat tehetünk gyermekeink otthoni biztonsága érdekében.



Ha szívesen olvasnátok még a témában, ajánlom figyelmetekbe Orbay Péterné Konyhatervezés című könyvét, melyből a konyhatervezés mestereivé képezhetitek magatokat. :)
A következő blogbejegyzésben pedig sokatok kérésére végre lerántom a leplet a saját konyhámról és részletesen bemutatom nektek.

Ha tetszett az alábbi poszt és szívesen olvasnátok még többet, csatlakozzatok Ti is a Magyar Otthon blog facebook táborához!



1 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad van. Az egyedi bútorok a szürke hétköznapokba sok színt visznek, és a hangulatunkon is sokat dobhatnak. Például egy ilyen összeállítás nekem nagyon szimpatikus:http://www.riodesign.hu/asztalok-szekek/power-uveges-etkezoasztal-malta-karszekkel

    Üdv, Maja

    VálaszTörlés