2013. febr. 25.

Kaptál már kosarat?

Imádom a vesszőből készült tárgyakat. Legyen az kerítés, macska szállító kosár vagy éppen szekérkas. A vesszőkosár véleményem szerint egyszerre rusztikus, természetes, régi mégis örökké divatos, egyszerűen hangulata van. Ráadásul nagyon sokrétűek és számtalan formában kaphatóak. Használhatod bevásárláshoz, tárolásra akár még virágot is ültethetsz bele.

Kedvenceim például azok a fűszerkertek, melyeket vesszőből font ágyásszegély vesz körbe. Tavaly csináltam is már ilyet a paradicsom és paprika palántáim részére. Az a lényeg, hogy még friss vesszőből és ágból készüljön, mert akkor könnyen hajlítható, formálható az egész. Később már eltörnének, ahogy fűznénk őket. Én erdőben gyűjtöttem a vesszőt, majd rőzsehordó asszonyokat megszégyenítve hordtam haza őket :)

egyébként ennyi az egész



A vesszőfonás tudománya sok ezer éves, általában fűz-, nyírfa- vagy mogyoróvessző az alapja. A hántolatlan, hajas vagy zöld vesszővel dolgozó specialistákat kaskötőnek, míg a hántolt vesszőből finomabb munkákat készítő kézműveseket kosárfonónak nevezték.
Leggyakrabban augusztusban és ősszel, de előfordult hogy májusban vagy télen gyűjtötték a vesszőket. A vesszőfonás, kaskötés férfi munkának számított, de az előkészületekben (hántolás, főzés, festés) a nők is részt vehettek. 
Mint már említettem a felhasználása nagyon sokoldalú volt, mert készítettek belőle terménytárolókat, tyúkólat, kaput, haltartót, méhkast, kocsikast, galambkosarat, vagy zöld vesszőből készíthettek a szakemberek krumpliszedő kosarat, fáskast, kukoricáskast, széna-, szalmahordókast vagy piaci kosarat. Itt már bemutattam a saját kosarainkból párat.


Manapság pedig már szebbnél szebb bútorok, táskák és tárolók készülnek belőle, csak győzzünk válogatni!

http://victoryvintageb.blogspot.hu


jó szolgálatot tesznek az előszobában is


4 megjegyzés:

  1. "Én is nagyon szeretem őket. Igazából két dolog az, aminek mindig nagyon örülök. A Csokoládé :) és a fonott kosarak. És most kaptam mindkettőt!
    A kerítés nagyon jó ötlet! "

    VálaszTörlés
  2. Szebbnel szebbek, nekem is gyengem a fonott dolog!

    VálaszTörlés
  3. A fonott dolgok és a csokik nálam is nyerőek, de tavasszal inkább a fonott dolgokat részesítem előnyben, nehogy ne férjek majd bele nyáron a fürdőruhámba :)

    VálaszTörlés
  4. Találtunk a háznál hatalmas mennyiséget, több éves lehet, beáztattuk, de azt hiszem annak már annyi. Pedig kertet akartam velük keríteni. Én is szeretem a fonott kosarakat, kerítéseket.

    VálaszTörlés