2013. jan. 2.

Népi gyógyászaink tanácsai (nem csak) 2013-ra

Magyaroktól magyaroknak.
Hogy ne csak a Magyar Otthon blog külseje frissüljön és alakuljon, megosztom Veletek amit néhány napja Bernád Ilona természetgyógyász-népkutatótól hallottam.

Előrebocsátom, hogy ezen bejegyzés se DIY, se lakberendezés témához nem kapcsolódik, mégis magyar tradícióinkról, őseink üzenetéről szól. Csak itt, csak most, csak nekünk :-)


Ilona Erdélyben született, majd gyakorló szülésznőként kezdte kutatni népgyógyászati hagyományainkat. Bejárta a fél világot, 47 országban járt tanulmányúton, közel ezer adatközlővel, füvesasszonyokkal, bábákkal, gyógyítókkal, csontrakókkal készített interjút, akik meséltek csodálatos gyógyulásokról, tudásukról, családjukról de leginkább néphagyományainkról.
Mindezt azért írom le, mert fontosnak tartom, hogy lássátok, micsoda tudás birtokában van Ilona, akinek népi gyógyász könyveit már évek óta előszeretettel forgatom és nagy sikerrel alkalmazom családomon, barátaimon és ismerőseimen az abban megírt tapasztalatok szerinti gyógyítás mikéntjét. Nem a szerző szavai ezek, hanem a több száz népi gyógyítóé, akik éljenek a Kárpát-medence bármely pontján, ugyanazt a tudásanyagot hordozzák és használják, amit eleink hagytak ránk magyarokra örökül.

Minden ott kezdődik, hogy nem betegségek, hanem betegek vannak. Viszont abból egyre több. Nincs min meglepődni, hiszen jelenleg olyan világban élünk, ahol támadott a család, a vallás, a barátság, a természetközelség, a természetes alvás... A városi emberek zöme mára teljesen gyökértelenné vált.
Pedig a régi értékrendek alapján élő embereknél természetes volt, hogy elsősorban nem az orvos, hanem édesanyáik, nagyanyáik, gyógyítóik segítették hozzá őket az ÖNGYÓGYULÁSHOZ.
Tették ezt népi gyógyászatunk alapjával, a mentális-, szeretet-, természet erejével, mely egyéb kultúrákban ugyanúgy megtalálható más néven (chi, prana, stb).

Rengeteget mesélt a várandósságról, szülésről, születésről. Mert a magyar nő Boldogasszony hasonmása és ennek tudatában, védelmében zajlottak régen a várandósságok és a szülések. Mindennek megvolt a maga menete, melyen nem volt tanácsos változtatni. A tértisztítástól, az akkor ismeretlennek számító gátmetszésen át egészen a komatálig. Mert az anyák minden gyermek születésével több erőt, bölcsességet kaptak a Szentlélektől. Hitték és sikerrel alkalmazták az imádság erejét, módosult tudatállapotba hozván ezzel saját magukat.

Békében éltek magukkal és a természettel. Nem féltek úgy mint mi, mert tudták, hogy a betegségek a bajból jönnek és a baj a bűneinkből.
A székely gyógyítók közül többen mai napig ismerik a deszkintálást (ráolvasást), mely szertartások a legősibb pszichoterápiás módszerek. Archaikus, pszichoszomatikus betegségek lelki, szellemi, testi okait gyógyították vele, hiszen a szervezet három szinten reagál a betegségekre.

A magyar népi orvoslás eleve holisztikus szemléletű, legfontosabb eleme a szellemi gyógyászat. Ezen szertartásokban archaikus imádságokat mondatnak 7-szer vagy 9-szer, mert a betegség egyben az élet ritmusából való kiesést is jelenti.
És mert a gyógyítás fontos, elengedhetetlen része a szeretet, a gondoskodás, a jóakarat, a szándék, a segítőkészség és a dédelgetés, ezért tudtak és tudnak is mai napig az anyák és a nagymamák olyan nagy sikerrel segíteni szeretteiken.

Azonban amikor már semmi nem segített, se fizikai, se lelki szinten, az imádságok is "hatástalannak" bizonyultak, akkor speciális szertartást alkalmaztak, ilyen volt a lelki újjászületés (újjákeresztelés, név újraválasztás), a széljárta helyeken gyógyítás.
Mindenesetre természetesen fizikai szinten is magas tudással gyógyítottak eleink, kenéssel, masszázzsal, csontrakással, köpölyözéssel, piócázással, szín- és hőterápiával, kristálygyógyászattal, stb.

Hát ilyen és ehhez hasonló dolgokról olvashattok bővebben Bernád Ilona könyveiből. :-)



Vagy nézzétek meg egy régebbi előadását itt.





7 megjegyzés:

  1. Szandra, koszonom ezt az ertekes utmutatast, feltetlenul utananezek Ilona konyveinek.
    Boldog uj evet kivanok; egeszsegben, oromben es sikerekben.

    Erzsi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Erzsi, hasonlóakat kívánok én is!
    Szeretettel,
    Szandra

    VálaszTörlés
  3. Szia Szandra!
    Klassz lett az új oldalad is!
    Boldog új évet nektek!

    Üdv,
    Karácsony Mónika

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Netán ti is a budakalászi előadásán voltatok?
    Mert akkor lehet, hogy mellettünk ültetek...

    VálaszTörlés
  5. Móni, de jó hallani felőletek :) Boldog Új Évet nektek is!

    Indy, igen lehet, hogy egymás mellett ültünk :)

    VálaszTörlés
  6. Mi a közlekedő rész túloldalán ültünk. Még tűnődtem is, hogy vajon Te lehetsz-e az... De mivel eddig csak az oldalon látható képről láttalak, így nem vettem biztosra. Azért örülök, hogy "találkoztunk"!!
    Mi is dedikált példányt kaptunk. :) Alig várom, hogy olvashassam, de most még nyakig benne vagyok egy másik könyvben.

    VálaszTörlés
  7. Akkor biztosan lesz még alkalmunk találkozni máskor is :) De akkor kérlek legalább integess majd, hogy Te vagy az :)

    VálaszTörlés