2011. okt. 13.

Építsünk jurtaalapot! De hogyan?

Az a megtiszteltetés ért minket a közelmúltban, hogy nagyon kedves ismerőseink jurtájának építésére kértek fel bennünket. Egyelőre még csak az alapokig jutottunk, de mentségünkre legyen mondva, hogy egyikőnk sem épített jurtát ezelőtt. Azért így is volt vele dolog, de tiszta szívvel, erős hittel, visszavonhatatlanul elindult a folyamat, mellyel egy hamarosan szakrális célra használandó hely megszületésénél bábáskodhattunk. Remélem nemsokára teljesen elkészül és arról is beszámolhatok majd. 

Íme az alapok. Erre az emelvényre kerül majd maga a jurta. Először is ki kellett mérni és jelölni a cölöpök pontos helyét,


majd a lekezelni a faanyag földbe ásandó részét.


Akadtak segítőink is szép számmal... :-)Miközben a fiúk ásták és lézerrel vízszintezték a cölöpöket, mi lekentük a gerendákat favédő szerrel a rovarok, a gomba és a penész ellen.


A középpontba kerülő farönk alá - egy a házigazdának és mindnyájunknak sokat jelentő - erős szimbólumot tettünk. Ez a házak alapozásánál is nagyon fontos, ha egy mód van rá ne feledkezzünk meg róla!


Immáron az utolsó cölöp is a helyére került.


Ezután következett a gerendák méretre vágása és rögzítése. Minderre OSB lapok kerültek másnap, melyről már nem készítettem fényképet.   Tehát a jurtaalap elkészült, már csak a rávaló hiányzik. Ha az is meglesz, feltétlenül jelezni fogom!
Apropó, szerettek jurtában lenni? Voltatok-e már egyáltalán? Milyen hatással volt rátok, amikor beléptetek?

Ilyen a hagyományos jurta
Forrás: www.nomadutak.net
és ilyen a jurta formájú ház. Hangulatos, bensőséges.


Forrás: Magyar Otthon

4 megjegyzés:

 1. Hűha, ez fantasztikus:) Minden elismerésem!

  VálaszTörlés
 2. Szeretem az ilyen dolgokat. Köszönöm, hogy láthattam! Érdekesek ezek az egyszerű építmények. Mindig azt mondom, hogy ezek azok a dolgok, amik ideiglenesen harminc évet kibírnak.

  VálaszTörlés
 3. Attila, én köszönöm, hogy szakemberként elismerően nyilatkozol az építményről. Jól esett olvasni!
  Az "ideiglenes" harminc év, remélem tán több is lesz! :)

  VálaszTörlés