2011. márc. 21.

Inspiráló életfa

A szimbólumok, jelképek koncentráltan közvetítik az energiákat. Minél régebbi és minél többen használták, annál hatékonyabban működik, mert annál erősebb. Mivel a magyar népművészeti motívumok és a magyar ősi írásmód a rovás is a világ teremtésének szimbólumaiból jött létre, egységes kozmikus és örök érvényű tudást képvisel és rendkívüli erőt mozgósít is egyben. A jelképek a hozzájuk hasonló energiákat magukhoz vonzzák (legyen szó tisztán szellemi, szexuális vagy gyógyító szimbólumokról) és továbbítják azokat, ha a látó-, "érzékelő"terünkbe kerülnek. Még akkor is, ha nem vagyunk tudatában annak, mit is jelképeznek pontosan. Tehát a tudatalattinkra is nagy hatással vannak. A tudatalatti pedig erősen befolyásolja mindennapi életminőségünket.

Az életfa, más nevén világfa az egyik legősibb és legfontosabb jelképünk. Nem csak ábrázolását örökítették tovább őseink, hanem jelentőségét is azáltal, hogy oly sok tudást közvetítő népmeséink passzív szereplőjeként is sokszor feltűnik. Gondoljunk csak az égig érő paszulyra, vagy az égig érő fa című magyar népmesére.
Az életfa képzete minden nagy kultúrában megtalálható. A magyar életfát a többi közül az különbözteti meg, hogy ábrázolása során sokszor a csúcsán vagy az ágai között a Nap, a Hold illetve csillagok láthatóak. Gyökereivel az alvilágot, törzsével a fizikai síkot, ágaival és lombjával pedig az égi-, szellemi világot képviseli illetve ezek örökös összefonódását, kapcsolatát jelképezi.

Különféle módon megjeleníthetjük saját otthonunkban is.

névtáblaként
Gyerekszobai dekorként
textilen mintaként
 
mécsestartóként



Forrás Forrás2 Forrás3 Forrás4 Forrás5 Forrás6 Forrás7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése