2011. febr. 21.

Az első...

...gondolat a tégla építésű ház volt. Hisz ragaszkodunk a jó energetikájú anyagokhoz. Ezért nem mindegy például, hogy az ember miben lakik és hogy hol. A hol már megvolt egy kiváló adottságokkal rendelkező, a természet lágy ölén mégis a város biztonságosan ölelő karjainak közelségében fekvő telek gyanánt. A miben viszont az utolsó pillanatban megváltozott. Hosszas mérlegelések és információ szerzések, valamint egyezkedések és tárgyalások után végül a gerenda mellett döntöttünk. Hogy miért? Mert az erdélyi fenyők természetessége, nyugtató, bensőséges hangulata és illata magáért beszél. Mert a hidegben edzett fa rendkívül jó hőszigetelő tulajdonsággal bír. Mert könnyen karbantartható és sokkal hosszabb élettartamú, mint a többi építőanyag. Mert épületen belül nincs olyan, hogy száraz a levegő és mégsem vizesedik semmi, azaz a páratartalom állandóan optimális marad. Mert környezetbarát, s tán épp ezért nagyon ellenálló a környezeti ártalmakkal (földrengés, tűzvész, stb.) szemben. Mert két-három hónap alatt felépíthető. És nem utolsó sorban még az ára is kedvező. Persze, hogy a fent sorolt feltételek maradéktalanul teljesüljenek az elő- és utókezelés minőségére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ezen az épületen is látszik az, hogy a fa bármilyen burkolattal, építési technológiával jól kombinálható. Nekem is egészen vad elképzeléseim vannak, leendő otthonunkat illetően.



Egyenlőre ezek a tervek. S a megvalósításnak még ezernyi lépcsőfokát kell megmásznunk addig a pillanatig, amikor majd elégedetten hátradőlhetünk belélegezve a friss faépület megnyugtató, barátságos illatát.

1 megjegyzés:

  1. Örülök a blogodnak, hiányzott már ez az irány.
    Fontosnak tartom, hogy minden igaz Magyar ember használja őseink jelképrendszerét, hagyatékainkat.
    Remélem minél többen rájönnek majd, hogy házépítő eleink milyen nagy kincset hagytak ránk, milyen erős védőhálót lehet szőni otthonunk köré, csupán régi jelképeink, rendezési elveink és életfilozófiánk segítségével.

    VálaszTörlés