2013. aug. 1.

Tűz van babám! A kigyulladt de nem éghető gerendaház esete...

Hőség ide vagy oda, a napokban még inkább megizzasztott minket a házunkban keletkezett tűzeset híre.
Na de még mielőtt nagyon megijednétek gyorsan lehűtöm a kedélyeket, mivel nem történt komolyabb baj hála a Jóistennek érte!



A történet a következő: délután fejezték be kőműveseink a ház padlószigetelésének lerakását, melyet lángszóróval kellett egymáshoz olvasztaniuk. Miután ezt általában a ház falszerkezete előtt szokták megcsinálni, az esetek többségében nem is foglalkozik ezzel az ember. Nálunk viszont már álltak a falak, amikor a szigetelésre végre sor került. Amikor a sarkoknál melegítették a fiúk a párazáró bitumenes szigetelőanyagot, akkor hiába tettek tűzvédelmi okokból a falak és a padló találkozásához tűzbiztos takarást, mégis az egyik sarokban a láng túlhevítette a falszerkezetet, ami nálunk ugye fából készült.

Ennek semmilyen külső nyoma nem volt. Dolga végeztével este mindenki hazament (mi éjszakáig maradtunk, mert dolgoztunk tovább a házon), de fogalmunk sem volt róla, hogy az egyik sarokban akkorra bizony már órák óta izzott egy gerenda.

Reggel azonban, amikor ácsmestereink megérkeztek és újult erővel fogtak hozzá a napi feladatukhoz, bementek a házba, kinyitották a nyílászárókat és a beáramló oxigén hatására hirtelen iszonyat nagy füst keletkezett. Azonnal kiderítették honnan áramlik a füst, gyorsan feltépték a lambéria burkolatot és hihetetlen lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve slaggal oltani kezdték a falban terjedő tüzet. Közben már úton voltak a tűzoltók és mivel az utcánkba csak esőelvezető árkon és egy keskeny betongyűrűn lehet ráfordulni, ahogy az utcánkba kanyarodtak volna nagy lendülettel és még nagyobb tűzoltóautóval, sajnos az árokban kötöttek ki.  Az időközben megérkező második tűzoltó autó pedig az első miatt nem fért be hozzánk. De addigra már a tüzet szerencsésen megfékezték ácsmestereink. Gyakorlatilag minden csak perceken múlott.
Többször jeleztük azóta polgármesterünk felé a tarthatatlan helyzet súlyosságát, de eddig érdemi választ még mindig nem kaptunk. Bebizonyosodott, hogy az utcánkba való bejutás erősen akadályoztatott, mondhatom azt is, hogy ebben a formában életveszélyes így ennek mindenféleképpen következményei lesznek.

Kivitelezőink fél nap alatt rendbe hozták a házikót, s most szebb mint valaha :) Ráadásul van két ok amiért én mégiscsak "örülök" ennek az incidensnek.
1. Kétszer egy helyre nem üt a mennykő.
2. Bebizonyosodott, hogy faház ide vagy oda, nem tud ám csak úgy porig égni. Sőt.
Több mint 12 óra elteltével csupán kb. 5 négyzetméternyi falszakasz égett ki. Köszönhető ez a speciális égésálló THERMOFLOC szigetelésnek és a szintén tűzálló szerrel kezelt faanyagnak.



Természetesen a Jóisten mint mindig most is velünk volt :)
Élesben ment a tesztelés és csodálatos otthonunk átment rajta! Én pedig azóta is hálás szívvel gondolok azokra az emberekre akik segítettek abban, hogy álmaink szálát most tovább szőhetjük.



4 megjegyzés:

  1. Akkor minden jó, ha vége jó! Tényleg szerencsétek volt, van.

    VálaszTörlés
  2. Szandri!Jól ránk ijesztettél! :D

    VálaszTörlés
  3. Akkor a tűz elem is megszentelte a házat. Most már baj nem lehet.

    VálaszTörlés
  4. N.D. Ahogy mondod. Megszentelte továbbá a KEGY-elem, a FEGY-elem, a SZER-elem és a TÜR-elem is a házat :)

    VálaszTörlés