2012. febr. 13.

Valentin napról másként


Fogadjátok szeretettel Atarvis meglátását a témáról.



"Elérkezett a szerelem ünnepe: Valentin nap! Talán a fiatalabb generáció úgy gondolja, hogy az egész Földön, így Magyarországon is mindig is ünnep volt ez a nap. Én emlékszem, amikor a módszerváltás történt, egyszerre előbújt a föld alól ez az ünnep, amiről addig vajmi kevesen tudtunk. Tulajdonképpen az országba beözönlő globalista propaganda részeként gyűrűzött be hozzánk a Valentin nap, amit a hatalom véleményformáló eszközeként működő televíziós média egycsapásra fontos ünneppé tett. Kérdezheti bárki, hogy mi lehet a baj a szerelem napjával? Igazából ez az ünnep az egyik legfontosabb és legmagasabb rezgésű érzelemről szól, nem igaz? Akár örülhetnénk is egy ilyen hiánypótló ünnepnapnak. A kép azért ennél árnyaltabb.

A magyar ünnepek között miért is nem volt szerelem-ünnep a Valentin nap előtt? Az egyik legősibb kulturális gyökerekkel rendelkező népnek, a mag népének tarsolyában ne lett volna szerelem-ünnep? De bizony hogy volt, és még a mai napig is van, hiába próbálták az ünnepeinket évszázadokon keresztül (és még ma is) eltorzítani, a helyükről elmozdítani. Talán néhányunknak ismerős a folyamat, hogyan lett a téli napforduló Karácsonya néhány nappal arrébb tolva, hogyan lett az Ősök napjából Halottak napja és Halloween, hogyan felejtődött el a nyári napforduló Nap-imádó ünnepe és lett Szent Iván éj, hogyan lett a régi termékenység ünnepből Húsvét ünnepe. Pedig az őseink által beláthatatlan messzeségből átörökített kultúrában minden ünnep a maga helyén volt az évkörben.

De hiszen megvan nekünk a hagyományos szerelem ünnepünk! Méghozzá a saját maga helyén, amikor annak lennie kell. Pontosan szemben az évkörön az Ősök napjával november elsejével, amely az elmúláson kívül az ősök szeretetéről, tiszteletéről és az ősök szellemeivel való élő kapcsolatról is szól. Bizonyítja a hagyomány továbbélését a magyar lányos házak udvarain megjelenő májusfa május elsején. Mert a tavaszi pezsdülő életerő a természetben ilyenkor készteti a madarakat párválasztásra, fészek építésre, a fákat bokrokat is megtermékenyülésre. Bizony, hogy nem a hólepte, alvó és hideg táj jelképezi és jelenti a magyar ember számára a szerelmet.

Dudás Juli: Pünkösdi májusfa állítás

Ne hagyjuk hát magunkat eltéríteni a saját hagyományunktól, ne akarjunk egy szürke, terelhető emberi masszához tartozni. Ha elveszítjük értékeinket, elveszítjük identitásunkat is: „Gyökér nélkül kidől a fa” mondja a dalszöveg. Egy újjáéledő, szabadságáért küzdő országban nagy szükség van őseink hagyományának ismeretére, mint közös azonosságtudatot adó régi-új tudásra. Ha nem akarunk elveszni a történelem forgatagában, mint oly sok nép, akkor többek között vissza kell térnünk testi és lelki egészségünket tápláló ősi hagyományainkhoz is minél előbb."

2 megjegyzés: