2011. nov. 14.

Te tudsz róni?

Szimbólum rendszerünk alapja. Sőt túlzás nélkül mindennek az alapja.Ősi írásunk használata egészen I. István koráig általánosan elterjedt és használatos volt. A kötelezően hivatalossá tett latin betűs írás ellenére az egyszerű emberek még évszázadokon keresztül használták a rovást, mely élő tudásként volt jelen még az 1900-as évek elején is. Legtovább Székelyföldön használták/használják, ezért is nevezzük székely-magyar írásnak.

Minél ősibb egy írás, annál valószínűbb, hogy iránya a Nap járásának megfelelően jobbról balra tartó. Így a magyar rovást is jobbról balra alkalmazzuk.

Benedek Sándor László


Napjainkban szerencsére már jobbnál jobb kiadványok segítenek értelmezésében, elsajátításában, gyakorlásában. Tulajdonképpen pillanatok alatt megtanulható, szinte csak elménk mélyéről kell előhívni az ősi tudást.
Szerencsés ember vagyok, mert Koricsánszky Atillával személyesen is megismerkedtem és egy beszélgetés során tanulhattam tőle. Rengeteg érdekes dolgot mesélt.

És ha még nem tudsz róni, vagy csak szívesen alkalmaznád digitális formában a rovást, erre is van lehetőség az alábbi rovás fordító oldalon. Nagyon praktikus segéd program, word-be is beilleszthető, kinyomtatható.



Örömmel konstatálom nyaranta, hogy egyre több tetoválás "cserélődik le" különböző idegen nyelvű kalligráfiáról szép magyar rovásra :-)

www.tetovalasmintak.com


És ha már idegen nyelv, akkor nézzük meg, hogyan vélekednek ősi rovásunkról a japán televízióban. 



Ezek után senki sem róhatja fel nekem, ha nem tanulja meg a rovást :-)

1 megjegyzés:

  1. Igen tudok! A nyáron tanultunk meg a párommal... kopjafákat farag és arra készít feliratokat rovásírással.

    VálaszTörlés