2011. júl. 10.

Klíma vagy nem klíma, az itt a kérdés!

Nem boncolgatnám most az egészségre való hatásait, de van az az állapot, hely és idő amikor elkerülhetetlen a használata. A klíma betervezése összetett feladat, ugyanis nem mindegy, hogy milyen gépet vagy rendszert szeretnénk az otthonunkba, éttermünkbe vagy irodánkba. Bár a legmodernebb készülékek plazma és fotokatalitikus funkcióval is bírnak - tisztítja a levegőt a káros szennyeződésektől, szagoktól, baktériumoktól - a háztartásban való felhasználáskor kizárólag a tér általános lehűtésére használjuk, és ne legyen bekapcsolva egész éjszakára, ha a hálószobába vagy gyerekszobába került. Erősen szárítja a levegőt, ezért reggelre égő szemfájdalmat és torok kaparást tapasztalhatunk ráadásul még könnyen meg is fázhatunk tőle. Ha mindenképpen éjszaka is muszáj bekapcsolva hagyni, akkor válasszunk olyan készüléket, ami éjszakai funkcióval is rendelkezik (óránként 1 fokkal emeli a hőmérsékletet, majd leáll). Amennyiben energiatakarékosságra törekszünk, válasszunk inverteres típust, mert bár drágább, 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint társai. 

A klíma kiválasztásakor ugyanúgy, mint autó vásárlás esetében dönthetünk a Trabant és a Mercedes között. A barkácsáruházakban kapható olcsó készülékeket jobb elkerülni, mivel egy magára valamit adó szerviz be sem fogja üzemelni, mert a garanciát nem tudják vállalni érte. Alsó középkategóriás márka pl. a Fischer és a Galetti, Stiebel Eltron, Airwell, felső kategóriás márkájú klíma pedig a Daikin, LG, Mitsubishi és társaik. Ezeknél "gagyibb" márkával nem érdemes kísérletezni, ha hosszú távra tervezünk.

A hűtőberendezés megvásárlásakor kalkulálni kell a telepítés költségével is, mely függ a beltéri és kültéri egység távolságától, ami 5-10 métertől 35 méterig (normál klíma esetén) terjedhet. Ennek függvényében a beüzemelési költség kb. 50-120 ezer forint körül mozoghat. 
Betervezéskor sokan abba a hibába esnek, hogy nem számolnak a kültéri egység áram ellátásával, illetve a beltéri egység keletkező cseppvizével. Ennek elvezetéséről is gondoskodni kell, különben falvéséssel végződik egy egyszerűnek tűnő belső falra történő felszerelés is. Az ablak- és mobilklímáktól pedig óvakodjunk :-)

Álljon itt egy egyszerű kis számítás, melynek segítségével ki tudjuk kalkulálni, hogy mennyi lehet a szobánk hűtési igénye. A szoba alapterületét szorozzuk be a belmagassággal és az így kapott számot a nagy üvegfelületek és déli tájolás esetén ötvennel, kicsi északra néző ablakok esetén harminccal szorozzuk meg. 
(12 nm-es normál belmagasságú déli tájolású szoba számításakor 12 x 2,7 x 50 = 1620 W azaz 1,6 kW-os klímában érdemes gondolkodni.)

Bár már nem számít újdonságnak, de vannak olyan gyártók, akik kifejezetten belsőépítészeti elképzelések alapján dizájnterméket is gyártanak, ilyen pl. az LG Art Cool, vagy LG Mirror klíma.
Nálunk az Art Cool típusú immáron ötödik éve segít túlélni a 36 fokos hőséget, és a saját lakberendezési stílusunkhoz illő, szintén saját készítésű fényképpel az elején kápráztatja el azokat, akik először találkoznak vele. Voltak akik televíziónak vélték elsőre :-)
Ritkán kapcsolom be, és tényleg csak ha nagyon muszáj, de azért időnként áldásos a tevékenysége.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése