2011. ápr. 18.

Egy kis húsvéti tojástan

A tojás az élet, a világ, a teremtés, a feltámadás és a termékenység szimbóluma. 
Alsó része a földet, teteje az eget, sárgája a Napot, fehérje a Holdat jelképezi. 

Húsvéti ünnepünk szerves része a tojásfestés. Mindig is az asszonyok és lányok feladata volt. Eredetileg csak természetes anyagokat használtak fel és elsősorban piros színűre festették a tojásokat. Ez egyben Krisztus vérét és védelmét is jelentette. 
Később kialakultak a tájegységenként más-más motívummal díszített írásos tojások is. 
Ezek a motívumok, szimbólumok nagy erejű "emlékeztetők" arra, hogy kik vagyunk, és mi célunk itt a Földön. Mágikus erejük annyiból áll, hogy összekötnek minket a magasabb énünkkel. Beavató jelek. Hatásukat viszont csak akkor képesek kifejteni, ha szem előtt vannak, bár tudat alatt is hatnak.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Írás
Az írott tojás elkészítéséhez festék, viasz és íróka szükséges. Az íróka egy fém cső, amit hozzáerősítenek egy pálcikához, ennek segítségével rajzolnak mintákat a tojásra. A viasszal mintát, díszítést kell rajzolni a főtt tojásra, ezután befesteni a kívánt színre. A festék nem fogja meg a viaszos helyeket, a festés után ezek világosak maradnak. A viaszt le lehet kaparni a tojáshéjról, így még szebben kirajzolódik a minta. A hagyományos minták jellemzője, hogy a tojást kettő, négy vagy hat résre osztják, s ezekbe a részekbe rajzolják az azonos mintákat. Ügyelni kell arra, hogy az olvasztott viaszt mindig melegen tartsuk, hogy folyékony maradjon, és így könnyen fel lehessen vinni a tojásra.
Batikolás
Akik nem tudnak ügyesen rajzolni megpróbálkozhatnak a batikolással. Ehhez a már ismert tojásfestő leveken túl apró, érdekes rajzolatú levelek szükségesek (pl. petrezselyem). A főtt tojás héjára kell ezeket a leveleket szorosan rákötni, egy rossz harisnya segítségével. Ezután lehet a tojást -harisnyástól, levelestől- a tojásfestő lében megfesteni. A levél helye világos marad.
Rátét
Igen szép és különleges a csipkemaradékokkal történő díszítés. Rövidáru boltban lehet vásárolni csipkéből készült keskeny díszítő szalagokat. Ezeket egyszerű ragasztóval kell a tojásra erősíteni. Ez a technika legszebben a festetlen tojáshéjon érvényesül.

Végső lépésként a díszített tojásokat szalonnabőrrel szépen kifényesítjük. Ettől lesznek szép csillogóak.

Íme néhány közkedvelt motívum Mosonyi Éva népi iparművész alkotásai alapján:



 
És ilyenek a hímes tojások napjainkban:


A "TEDD MEG MÉG MA" tanácsom: mosolyogj rá egy ismeretlen emberre, hadd legyen neki is szép a napja!


2 megjegyzés: