2013. máj. 8.

Szemöldökfa 200 éves gerendából

A beltéri ajtók beszerzésén sikeresen túl vagyok. Nem volt könnyű dolgom, mivel ár-érték arányban megtalálni az ízlésemnek megfelelőt, eleve nem egyszerű feladat. Szívem szerint valamiféle istálló ajtókat gyártattam volna, de azok az árba, míg az olcsóbb MDF lap ajtók az értékbe nem fértek bele.
Így igazán megörültem, amikor a Baumaxban nagyon baráti (akciós) áron végül igazán mutatós tömör fa ajtókat sikerült vásárolnom.
Mivel az ajtók zöme egy bontott tégla falban lesz elhelyezve, a rusztikusabb hatás elérése végett mindenképpen áthidalót szerettem volna föléjük rakatni. Ez pedig úgy a legautentikusabb, ha minél régebbi, ütött-kopottabb, vastag gerendából készül.
Valahogy így...


Találtunk különböző cégeket, akik folyóméter áron árulnak régi gerendákat, különböző állapotban és méretben. Viszont mivel nekünk több méterre is szükségünk volt, a megoldást végül az apród hirdetési portálon találtuk meg. Egy bontott parasztház 200 éves nyárfa mestergerendáját árulta egy úriember, 5 métert ugyanannyiért, amennyiért máshol a folyóméterét kaptuk volna meg. Ráadásul ez igazán rusztikus, kedvünkre való darab, 20x20 centis méretben. Már most imádjuk!

Azért volt vele dolog, mert alaposan rovartalanítani kellett és némi mesterséges antikolás is nagyon jót tett a küllemének.
Először is méretre kellett darabolni a gerendát, a 90 cm széles ajtók fölé oldalanként 20-20 centis túlnyúlást számítva. Így 130 centis darabokra lett szétfűrészelve.

Majd szögteleníteni, baltával bárdolni (azaz az éleket, sarkokat lecsapkodni, koptatni), a felületet égetni (hőlégfúvóval, disznóperzselővel, szúrólánggal), drótkefével átcsiszatolni, majd megint égetni és megint csiszolni kellett.
bárdolás...

égetés...

drótkefézés
Szerencsére találtunk egy Jobeck nevű hiperszuper szú elleni faanyag védőszert, mely teljes mértékben bio. Csak növényi hatóanyagokból áll, természetes és egészségre abszolút ártalmatlan. Úgyhogy beltérre ideális. Ráadásul nekem még az illata is bejön, olyan jó kis nyár esti kerti partis, szúnyogriasztó citromos-levendulás :)

kezeletlenül
bárdolva, égetve, drótkefézve

impregnálás után végleges formájában
Kell ennél szebb? Ugye, hogy nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése