2012. okt. 25.

Az igazi rusztikus lámpa = Csináld Magad csillár farönkből

Az alábbi project kivételesen nem az én érdemem. Csak a dekorációnál segédkeztem, amúgy a férjem volt az elkövető, mert megunta a házzal együtt ránk ruházott ritka ronda retro lámpa látványát (ez úgy hangzott, mint egy mondóka, nem? :-) ). És ha egy férfi egyszer belendül, akkor nincs megállás. Ő sem állt meg a lámpa elkészítésénél, hanem egyből írt is hozzá egy olyan részletes útmutatót, hogy bárki, aki kedvet kap rusztikus lámpát gyártani otthonra, az bátran megtehesse.
Láthatjátok is, hogy tényleg nem nagy ördöngősség."Keressünk egy kidőlt fát, amely már hónapok óta heverészik valahol ránk várva, mert ennek lehet a kérgét a legkönnyebben lefejteni, illetve a kéreg alatti mintázata is sokkal izgalmasabb a különböző környezeti behatások miatt. A felsőbb ágak elágazásai közül nézzünk olyat, melynek az átmérője 3-5 cm vastag, ez már elég ahhoz, hogy tartós, masszív legyen, és teljes kiszáradás után se roppanjon össze egy kereszthuzattól, nem is beszélve arról, hogy ezt még pont haza tudjuk cipelni J

Fűrésszel vágjunk le egy kellő vastagságú és hosszú elágazást (a teljes hossz kb. 1,5 m, de ez függ a szobád nagyságától is), majd úgy fűrészeljük el, hogy az elágazás nagyjából a közepére essen. Levágás után célszerű még az erdőben legallyazni és megszabadulni a kérgétől. Ehhez viseljünk kesztyűt, mert a kéreg alatt sokszor bogarak laknak, akik érthető okokból elég idegesek, ha kiebrudalják őket. 


A megtisztított és méretre vágott ágast vigyük haza, és egy éjszakára rakjuk ki az udvarra/teraszra/erkélyre, hogy az esetleges mélyebben lakó rovarok kimászhassanak, új lakást kereshessenek. Vérszomjasabb kreatívok befújhatják Biokill-el éjszakára.

Másnap az elképzelt lámpahelyeknél függőleges irányban fafúróval képezzünk átmenő furatokat (pl. az ágas végeire, és a közepére). A furatok célszerűen M6- M8 méretűek legyenek, ezen pont átférnek a kábelek.
Az átmenő furatokba alulról fűzzük be a lámpafoglalatokat ( pl. IKEA HEMMA vezeték és foglalat egyben), és a vezetékeket az ágas felületén végigvezetve, középen találkoztassuk.  A vezetékeket célszerű tűzőgéppel, vagy „U” szeggel  a fához rögzíteni, így nem csúszkálnak el, és alulról sem fognak látszani.


 Ha a kábelek középen találkoztak és már le is vannak szegelve, a különböző hosszúságúakat vágjuk egyformára, végeiket csupaszítsuk le. Ezután egy sorkapocsba kössük be úgy, hogy a vezetékek kék párjait (nullás vezeték) összesodorjuk, a fekete párjait (fázis vezeték) szintén, majd külön sorkapocsba kötjük.A csillárunk rögzítésének legegyszerűbb módja , ha bovdennel , vagy lánccal függesztjük úgy , hogy az ágak végeinél becsavarunk egy-egy szemes facsavart, ebbe akasztjuk a láncszemeket, vagy a bovdent. Én egy GRIPPLE gyártmányú bovdent használtam, mert ez utólag is állítható, így be lehet vízszintezni a már felszerelt ágast, illetve a magasságát is módosítani lehet. 
A plafonba egyszerű csillárkampót rakjunk, ha az ágasunk súlya nem haladja meg az 5-8 kilogrammot, a régi csillárunk rögzítője is nagy valószínűséggel elbírja.

A leszerelt csillár fázis és nulla vezetékét kössük be a sorkapcsunk azonos színű párjához (érdemes előtte fázisceruzával ellenőrizni nem volt-e színvak az előző villanyász J ), de nagy bajt nem tudunk okozni, mert az előre gyártott foglalatok nem fázis érzékenyek, fordítva is beköthetők.
Felszerelés és lámpapróba után dekorálhatjuk tetszés szerint. Figyeljünk arra, hogy ha nem energiatakarékos, vagy LED izzót használunk, akkor a normál izzótól 30-40 cm távolságba ne tegyünk lelógó dekorációt, mert meggyulladhat!"Egy újabb filléres project. Ráadásul ősszel csak úgy roskadozik minden a természet kincseitől. Megéri belevágni!

4 megjegyzés:

  1. Szandi, ez zseniális!
    Add át Karcsinak is a nagy KÖSZIKÖSZIKÖSZI-t!!!!
    E

    VálaszTörlés
  2. Most megkaptam a megoldást, s milyen egyszerű. Fa van, állólámpának szántam, de hosszában akartam átfuratni a vezetéknek. A legegyszerűbbre nem gondoltam!A tieteké szenzációs lett, ha elkészül a mienké, majd megmutatom.

    VálaszTörlés