2011. máj. 20.

Dolgozószoba vagy inkább egy csendes sarok?

Tudom, hogy nem szép dolog hétvégén felhozni bármilyen témát, ami munkával kapcsolatos, de a képeket elnézve talán mégsem akkora baj :-) Igény és lehetőség alapján akár a dolgozószoba, akár a csendes sarok valósuljon is meg, néhány alapvető szabályt, nem érdemes figyelmen kívül hagyni berendezésük során. 

Tájolását tekintve javasolt délnyugati fekvésű helyiségből kialakítani az otthoni dolgozószobát. Gondoljuk át, munkánk során milyen eszközöket használunk (nyomtató, scanner, varrógép, stb.), ezek ergonomikus és praktikus elhelyezéséről előre gondoskodhatunk. Lehetőség szerint kerüljük a fényes asztallapokat, mert a felületéről visszaverődő fény hosszú távon zavaró lehet. Mint ahogyan az is, ha valaki mögött nincs se fal, se szekrény, se virágtartó polc, miközban elmélyülten belevetette magát a munkába. Pontosan csak belevetette volna, hisz megfigyelések bizonyítják, hogy nem tud kellőképp koncentrálni, akinek nem "védett" a háta. Ha ez nem kivitelezhető, tehetünk egy tükröt magunkkal szembe a falra, így állandóan látjuk, hogy mi zajlik a hátunk mögött. Azt biztosan mindenki tudja, de alapszabály úgyhogy leírom, jobb kezeseknek balról, bal kezeseknek jobbról kell, hogy vetüljön az asztali irányított világítás ahhoz, hogy ne árnyékolják kezükkel a papírt. Erről jut eszembe, már egy ideje arra is rájöttek az emberek, hogy nem érdemes ragaszkodni ahhoz, hogy az ablak alá tegyük az íróasztalt. A megfelelő növények, megfelelő hatással bírnak avagy a kaktuszgyűjteményünket lehetőség szerint máshol tartsuk :-)

Gondoskodjunk elegendő elektromos kiállásról, hogy ne kelljen az asztal alatt heverésző kábelekkel foglalatoskodni. Mert milyen bosszantó is az, amikor nincs elegendő konnektor és cserélgetni kell, hogy mit lehet kihúzni ahhoz, hogy bedugjunk valamit. Teremtsünk lehetőséget a kulturált rendszerezésre, elegendő tároló, rekesz, fiók és polc kialakításával. És ne feledkezzünk meg a számunkra kedves színek, holmik, motívumok közelünkben történő elhelyezéséről sem, hiszen ettől lesz valami dolgozószoba és nem pedig iroda.














Forrás

2 megjegyzés:

  1. Szépségesek, nagyon... "Én" a 2. vagyok, ha egyszer lesz alkalmam magamnak kis dolgozósarkot kialakítani, biztosan hasonló lesz:)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon romantikus és hangulatos, bár talán a szék helyett másikra esne a választásom. Viszont ha mégis ez maradna, akkor valami robosztus tömör fa asztalt választanék mellé, hasonlót mint a 7. képen lévő.

    VálaszTörlés