2011. ápr. 29.

Sárgaság

Napsárga, mustársárga, okkersárga, stb. A sárga bármely árnyalata jelenjen is meg szemünk előtt, vidámság és melegség költözik a lelkünkbe és a lakóterünkbe. A nyár talán legjellemzőbb színe, mivel a napot, a napsütést szimbolizálja. Ezáltal az életkedvünket erősíti, lendületet, energiát közvetít felénk. Az aktivitás, a lelkesedés, a személyiség kibontakozása, a dinamizmus, a remény és az öröm éltető színe. Pejoratív jelentése az irigység. Használata mégis oldottságot, felszabadultságot, a belső szabadságot segíti elő. 


Erőteljes, vibráló meleg hatású szín, melynek felhasználási területe lehetőség szerint (illetve ha nagy mennyiségben alkalmazzuk) inkább a nappali zónába tartozó közösségi életterekre korlátozódjon, ahol amúgy is szeretjük ha történés van. Fáradtabb árnyalatait lehet használni hálóba is - főleg akkor, ha amúgy nagyon hideg van a szobában, mondjuk északi fekvése miatt - de egyébként inkább nappaliba , étkezőbe és konyhába célszerű sárgát alkalmazni. Játékosságot visz a térbe és nagyon jól áll neki, ha komplementer színét a lilát, vagy mondjuk egy királykék árnyalatot is megjelenítünk a sárga mellett. Például sárga kanapén lila virágos párnával vagy sárga falon kék képkerettel. 

Bár én személy szerint jobban szeretem mellé a fekete-fehér kiegészítőket, vagy a szürke színt kombinálni.
Hőérzetünkre is hatással van, nem csak a lelkünket melegíti fel.










 





 





Forrás Forrás2 Forrás3
Forrás 4 Forrás5 Forrás6 
Forrás7

5 megjegyzés:

  1. Felüdítő képek!!!!Én ilyenkor tavasszal nagyon vágyom sárga textilekkel díszíteni a lakásunkat!
    Nincsen valami ötleted erre?:http://mammka.blogspot.com/2011/04/van-nekem-egy-fenykeptarto.html
    Nem láttál hasonlót, régi darabot?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mammka,
    örülök, hogy sikerült felüdülni egy picit a képek láttán. Nem hiába, ilyen a sárga szín jótékony hatása :)
    Megnéztem az asztalodat és igazán figyelmes a "ház ura", hogy ilyen fantasztikus meglepetésekkel örvendeztet meg Téged :)
    Mire lennél pontosan kíváncsi? A bútor dekoratív felhasználásának módjaira vagy inkább az eredetére?

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a válaszodat!Mindkettőre kiváncsi lennék, de elsősorban az eredetére. A nagypapám asztala kb.az 1900-as évek elején készült.

    VálaszTörlés
  4. Fogós kérdés. Elővettem a bútortörténeti könyvemet, de konkrét leírást nem találtam erről a típusú asztalról. Így a saját véleményemet írom le. Szerintem biedermeier stílusú, mert a kor szokása volt (főleg az angoloké), hogy a bútorokat többféle célra alkalmassá tették, azaz kombinált bútorokat hoztak létre (nyíló, billenő fiókok, rekeszek az asztalokon, stb). Ez az asztalodról szintén elmondható, mert dekoratív, tárolásra és munkára is alkalmas mindent az egyben. A leghasználtabb bútorok rendkívül egyszerűek, simák, dísztelenek voltak. A stílus bútorait az egyenes vonalak uralják, keretes vagy teljesen sima ajtófelületekkel. Ennek az írni szerető kornak amúgy is egyik kedvenc bútora az íróasztal volt, illetve az érzelmes leveleket rejtegető írószekrények. Ekkoriban az asztaloknak szinte áttekinthetetlenül sok fajtája alakult ki, ezért is erre gondolnék. Ráadásul ha az 1900-as évek elején készült, akkor még korban is megállja a helyét a feltételezésem.
    A dekorációról - bár nem látom a szobátok egészét - az alapszínét átfesteném fehérre és felvinném a faanyagra a függöny növény mintáit ugyanolyan színekkel és formában, mint a textílián van. Ha nem szeretnél ekkora változást szeretett bútorod életében, akkor az üveget dekorálnám, oly módon, hogy alulról a szélére csipkét rögzítenék, mintegy keretezve a benne lévő tartalmat. Illetve még az üvegfestés is szóba jöhet.
    Remélem tudtam segíteni! :)

    VálaszTörlés
  5. Ó,de kedves vagy!!!!!Nagyon szépen köszönöm!!!!!Nagyon örülök!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés