2011. márc. 24.

Isten hozott!

A bejárat az első megtapasztalás a helyről, ahová majd (jó esetben) belépünk. Minél szebb, rendezettebb, annál hívogatóbb. Nem véletlenül vannak olyan kultúrák, ahol ma is állat szimbólumokkal védik a bejáratot - ezáltal az otthont - a rossz energiáktól. Gondoljunk csak a székelykapukra, melyek gyönyörűek, díszesek és rengeteg védelmi jelkép található meg rajtuk.
"Régebben létezett a magyar kapukon egy lélektükörnek nevezett, domború, fényes Nap-forma. Aki belépett a kapun, először mindenképpen szembe találkozott saját képmásával, így megvizsgálhatta a lelkiismeretét, vajon jó szándékkal jött-e. Mint tudjuk, a Nap Jézus jele, úgyhogy ennek a "szembenézésnek" igen komoly jelentősége lehetett." (Színia: A magyar ház mágikus titka c. könyvből)

Forrás

Mostanában viszonylag ritkán készül újonnan tradicionális székelykapu, ellenben egyre inkább díszítjük bejáratainkat, különböző névtáblákkal, ajtódíszekkel. Milyen jó is, ha tudatosan tesszük mindezt. A lenti gyönyörű névtáblákat Dezső Dóra népi iparművész készítette.






3 megjegyzés:

  1. Kedves Szandra! Pár napja leltem rá a blogodra. Nagyon tetszenek a képeid, az ötletek! Köszönöm!
    Ez a bejegyzés egy pontot ér neked Eszter "Egy jó szó" játékán!
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés
  2. Kedves Dina, hát akkor Isten hozott Téged is! :)
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  3. Dina, köszönöm szépen a "szeretet jó szó"-t, nagyon jól esett...

    VálaszTörlés