2011. ápr. 17.

Egy erkély új ruhája

Ahány ember, annyi féle. Ez azért is csodálatos, mert mindenkinek más az ízlése, más színekkel, hangulattal, anyagokkal és formákkal szereti körülvenni magát. A lakberendezésben ez a legjobb, hogy megmutatja, egy adott térből mennyi variáció kialakítható. 
Ingatlan vásárlásnál éppen ezért sokszor nem is érdemes egyből ítélni, ha egy tér elsőre nem tetszik. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy egy ízléstelenül berendezett lakást - még ha viszonylag jó adottságokkal rendelkezik is -  kevésbé találunk vonzónak, mint egy színben, stílusban hozzánk közelállót. Inkább a funkcionális dolgokat kell ilyenkor alaposabban átgondolni, mennyire felelnek meg az elvárásainknak. Illetve a hely és környezete energetikáját, kisugárzását érdemes szem előtt tartani, és az ösztöneinkre hagyatkozni. A berendezés, a színek csak másodlagos tényező, sőt alapvetően elhanyagolható, mert úgyis saját ízlésünkre formáljuk majd a leendő otthonunkat. És teljesen más arcát ismerhetjük meg az új helynek.

Az alábbi képekkel szemléltetem, mire is gondoltam. Adott egy nem túl nagy alapterületű erkély.

Ha romantikus hangulatúvá szeretnénk varázsolni, használjunk hozzá fehéret és a rózsaszín több árnyalatát. A rusztikus széles fából készült padot, lágyítják a virágmintás textíliák, párnák. A finoman ívelt vékony lábú kör asztalka nem csak praktikus, de nosztalgikus hangulatot is teremt, főleg a rajta található teás kannával és csészével. A romantikához elmaradhatatlan virágokat a korlátra helyezett virágtartókban tárolhatjuk.

Az élénk, színes erkélyhez érdemes csupán két eltérő színt meghatározni (a komplementer színeket is bátran használhatjuk) és inkább a kiegészítők stílusának váltakozásával játékossá tenni a teret, mint túl sok színt összeömleszteni egyszerre. Itt a kék-sárga harmonikus összjátéka mellett az extra színt az ajtón lévő színes pompomokból és gyöngyökből álló függöny jelenti, mely játékosságot csempész a megjelenésbe.

Az keleti hangulat megteremtéséhez sincs sokkal többre szükség, mint egy hangsúlyos, sötét, ívelt lábú, alacsony fa asztal és körülötte hentergésre alkalmas keleti mintás párnákra. A fűz és cseresznyevirág ágak teremtenek intim hangulatot azáltal, hogy nem engedik be a kíváncsi tekinteteket erkélyünkre. Egy füstölő tartó és egy esti hangulatvilágításra alkalmas lampion lánc és máris a csodásan fűszeres keleten érzi magát, aki erre vágyik.

Ha a természet közelségére vágyunk, a zöld és a barna szín különböző árnyalatait érdemes felsorakoztatni egymás mellé. Az akácfa kültéri bútorokat kiemeli a zöld műanyag szőnyeg szigete. Hangulatosak lehetnek fonott virág kaspók a korlátra akasztva. Az élénk zöld dekoratív fűcsomók akkor mutatnak igazán jól, ha többet helyezünk egymás mellé. Ez a típusú dekoráció egyszerre lehet buja és természetes.

A lounge stílushoz, ehhez a modern dizájnhoz elég két fényes műanyag szék és alumínium asztal. A matt és fényes anyagok, a visszafogott fehér, szürke, ezüst és egy minimális barna szín használata, a kör alakú motívumok megteszik hatásukat.

Amennyiben marokkói utazásunk után hazatérvén is szívesen nosztalgiáznánk, ám tegyük. Legegyszerűbben a földre terített szőnyeggel, arany flitterekkel díszített ülőpárnákkal, padlóra szervírozott italos tálcával, és különböző magasságban elhelyezett speciális lámpásokkal idézhetjük magunk elé a kellemes emlékeket.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése