2011. márc. 27.

Kárpát-Haza Temploma

Láttatok már búzaszem formájú templomot? Pedig létezik. Az erdélyi stílusú Kárpát-Haza Temploma Verőcén, szeretetből és összefogással épült meg, a magyarok ősanyja tiszteletére. Tervezői Dr. Szűcs Endre és Tóth Péter méltán híres építészmérnökök.

"A Kárpát-medencét kenyérkaréj formában körbeölelő hegyvonulatok varázslatos tájat és embereket őriznek. Ugyanígy szeretné őrizni és eggyé kovácsolni az itt élőket ez a pici Isten-hajlék a dombtetőn a fák közé bújva, akár a kovász, mely szinte láthatatlanul érleli a kenyér tésztáját.

Nem is olyan régen a "mindennapi kenyeret" mindenki maga sütötte a kemencéjében. Nem is olyan régen a búzát, mely minden egyes szemében Krisztus arcát hordozza "életnek" hívtuk. Ahogy a kemence a búzaszemekből kenyeret éget, ugyanígy érleli eggyé az idelátogató lelkeket felekezeti hovatartozástól függetlenül ez a búzaszem alaprajzú kemence-templom.

 

Az egyszerű fehér falak és a boltozat között színes üvegablaksor feszül, melyen honfoglaló eleink páratlanul gazdag díszítőművészete jelenik meg fénybe öltöztetve. Középpontban az álmában égbe emelt Emese, akitől a monda szerint az Árpád-ház származik, mely család 400 éves uralkodása során a legtöbb szentet adta Európának és a világnak." (Tóth Péter)

3 megjegyzés:

  1. Aztaa!
    Döbbenetes érzés, egy ilyen szakrális helyre belépni.
    Apró, de nem jelentéktelen épület ez, egy olyan helyen, ahol sűrű energiavonalak keresztezik egymást. Egy csöppnyi nép, csöppnyi antennája a Jóisten felé, de helyéből-jellegéből adódóan maxra fel van tekerve a hangerő :-)
    Jah,ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban!

    VálaszTörlés