2011. febr. 25.

Egy ház illata

Gyermekkorom egyik maradandó emléke volt, amikor szüleim barátaihoz mentünk vendégségbe egy szép kis lakásba. Tiszta, rendes emberek, tiszta, rendes otthonnal. Mégis ennek ellenére olyan erős, sajátos szagot én még sehol máshol nem éreztem. Teljesen rosszul lettem tőle és emlékszem az tartotta bennem a lelket, hogy hamarosan úgyis hozzá fog szokni az orrom. Hogy mitől volt ez, máig nem jöttem rá.

A fenti példa és a napi rutin is azt igazolja, hogy sokkal jobb érzés ott tartózkodni, ahol finom, friss, tisztaság illat lengi be a teret. Erre az igényre fel is épült egy komplett termék paletta, és piacra kerültek a különböző elektromos, elemes, különböző formájú és színű vegyszer pumpák légfrissítő gyanánt. Persze azt tudom - bár legkevésbé sem értek egyet vele - a különböző hiperszuperek, kaszinók, fitnesztermek, klubok, irodaházak és szállodák miért nyomatják a különböző illatokat a nyakunkba, hiszen erre egy teljes úgynevezett illatmarketing stratégia létesült. Sőt már illatarculat tervezést is igényelhetnek a vérprofi nagyágyúk.
Az emberek ugyanis bizonyíthatóan, ősi ösztönüktől és kedvező asszociációikból adódóan manipulálhatóak a különböző illatok hatására. A fent említett helyeken bizonyos elektromos légtérkezelő berendezések az úgynevezett illatpatronból kompresszor segítségével juttatják a levegőbe a kiválasztott illatanyagot. Lehet az karácsonyi hangulat (és sok ajándék vásárlás) teremtő, vágyfokozó, koncentrációt növelő, de akár étvágygerjesztő vajas pattogatott kukorica, sült hús vagy sült kenyér illatú is. Erről jut eszembe, miért lehet az, hogy a moziban mindig annyira megkívánom a popcornt, hogy már be se ülnék nélküle. Épp most nézegettem egy ilyen "illat" katalógust. Sőt már elkezdték kifejleszteni azt az illatot, amit majd pályaudvarokon szeretnének bevetni galambtalanítás céljából. Elképesztő.

Azt gondolom, hogy egy tiszta otthonban teljesen felesleges ezeknek a környezetünkre és egészségünkre ártalmas szereknek a használata. Inkább sűrűbben porszívózzunk, használjunk aroma mécsest, szellőztessünk és mossunk fel. Apropó szellőztetés. Érdemes egyszerre teljesen kitárni az összes ablakot inkább egy rövid időre, mint csak kis résnyire nyitni hosszabb ideig. Így hatékonyabban cserélhetjük frissre az állott levegőt és még energiát is spórolunk azáltal, hogy nem hűlnek le a falak.


Van még egy-két alternatív megoldás, amik egyszerűen nagyszerűek.
A hűtő szagtalanítása őrölt kávéval,

 narancshéj aszaló szerkentyű, a mi esetünkben átmeneti illatosításra is alkalmas,

gyújthatunk jó minőségű  tiszta illóolaj tartalmú füstölőt,

készíthetünk pot pourrit saját kezűleg teljesen természetes alapanyagokból,


vagy csöpögtessünk a szőnyegekre, párnákra, függönyökre, párásító készülékekbe néhány csepp jó minőségű illóolajat.


1 megjegyzés:

  1. Miért van az, hogy minél öregebb az ember, annál fontosabbak neki az illatok? Tán érzelmek, emlékek tömkelege kötődhet 1-1 illathoz, vagy a látás romlásával javul a szaglásunk :-)?
    Mindenesetre egyre jobban kedvelem az ázott kutyaszagot, a meleg-poros-fénycsíkon heverő macskaillatot, az izzadt gyermekhaj párlatokat, vállgödör és hajalatti illatorgiákat, de még egy régi boxkesztyű áporodott bőrszagát is, mint a manapság divatos szingli-szagot és macsópermeteket. Egy ház illata pedig önmagában meghatározza az ott élők hangulatát, de némely támpontot ad a lakók jellemrajzához is. Egy faház pedig ab ovo vidámságra, szeretetre ösztönöz....

    VálaszTörlés