2011. dec. 7.

Tündérkert - ahol nem csak a tündérek laknak

Van egy hely Ivó völgyében Erdélyben, aminek a neve Tündérkert Panzió. Ha láttatok már csodát, biztosan jártatok már ott.
A tulajdonos házaspár, Erzsike és István mesél arról, miért is szeretnek az emberek annyira odamenni és az energiakör titkát is felfedik előttünk.·         Szép debreceni kertes házatokból költöztetek ki Ivóvölgybe néhány évvel ezelőtt.  Hogyan született meg az elhatározás, hogy éppen itt fogtok egy teljesen másfajta életmódot folytatni?

Ha valaki eljön hozzánk , megérti , hogy meglátni és megszeretni a helyet egy pillanat műve volt . Nem vagyunk egyedül , hiszen a vendégeink közül is többen vannak akik már vásároltak területet a környékünkön .
Eredetileg úgy gondoltuk , nyugdíjas éveinkben sok időt töltünk itt . Idővel egyre több családtagunk , barátaink szerették meg a helyet  a nomád viszonyok ellenére / évekig jártunk ide úgy , hogy pld. villany a közelben sem volt / . Olyan csillagos ég , csend , nyugalom
kevés helyen van már az urbanizálódott világunkban .
Így fokozatosan érett meg a gondolat bennünk , hogy a hely ritka adottságait osszuk meg másokkal is ,  a lányok a kis házban , fiúk a csűrben szállás helyett építsünk a telken a környék legmagasabb pontján egy nagyobb házat.

A vendégkönyvet olvasgatva rájöttem, hogy ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül, ugyanis sokat gondolkodtam, hogy a reggelente gőzölgő kerti gyógynövényekből főzött tea, vagy a saját kézzel készült kiegészítők teszik-e, esetleg a végtelen türelem, amivel a kedves vendég kedvét keresitek, de nem jöttem rá. Mi a titka annak, hogy ennyire itthon érzi magát az ember?

Az talán előny , hogy nincsen semmilyen vendéglátós előéletünk . Úgy csináljuk , ahogy érezzük . Ha elfáradunk , újra erőt ad , ha valakinek szebbé , emlékezetesebbé tesszük a nálunk töltött napokat.

Említetted, hogy még sok évvel ezelőtt hadilábon álltál a főzéssel. Hogyan lehetséges az,  hogy mostanra mégis messze földön dicsérik a főztödet , ami ugyanolyan finom akkor ha két személyre, de akkor is ha száznegyven főre készül.

Igen , a főzés sosem volt a kedvenc elfoglaltságom . Most , hogy ilyen pálfordulás lett az életünkben , lassan megszerettem . Istvánnal sokszor együtt készítjük az ételeket , megosztva , kinek mi a kedvence . Van már több olyan ételünk , ami a mi sajátosságunk . Gyakran ötvözzük a az otthoni és az itteni ízeket .

      Milyen rendezvények szoktak itt lenni Tündérkertben? Láttam az óriási színpad jellegű táncteret a kertben

       A színpad egy különleges esküvő utáni mulatság színhelye volt . Nálunk nincs egy négyzetméter vízszintes hely sem , a fiatal pár pedig az öreg / legalább 200 éves , a valódi korát senki nem tudja / diófa alatt szerette volna megülni a lagzijukat , a csűrben ropni a táncot . A színpad azóta sok jó szolgálatot tett . Nyáron a vendégek buliznak , gyerekek játszanak , Itt tartottunk már három alkalommal gyermeknapot , ez volt már három  bicikliverseny végállomása ,  két favágóverseny utáni eszem – iszom színhelye . 

            Apropó kert. Van itt valami mágikus dolog is a Hargita hegyein, a roskadásig gyümölccsel telt fákon, a békésen legelésző lovon, csaholó kutyákon és a csípősen friss levegőn kívül is… Mesélnél róla? 

        A kertünkben van egy terület , aminek különleges hatása van . Valószínű annak idején bennünket is ez fogott meg . Évekkel ezelőtt fedeztem fel . Otthonról jöttem haza . Lementem a kertbe , megálltam és gyönyörködtem a távolabbi Madarasi Hargita , a Magas – és a Templombükk vonulataiban és a közelebbi dimbes-dombos tájban . Egyszerre egy nagy nyugalom szállt meg . Először a látványnak tulajdonítottam . Aztán a vendégeket is gyakran oda vittük . Egymástól függetlenül többen megerősítették , van a kertben egy pozitív energiamező .  


      Gyönyörű, vadregényes itt a táj. Feljebb sétáltunk az erdőben, amikor óriási, frissen otthagyott medve lábnyomokat fedeztünk fel a sárban. Meséltétek, hogy időnként éjjel még farkasok is próbálnak bekéredzkedni a kertek alatt. Mennyire lehetett megszokni az új „szomszédokat”? Nem jelentenek valós veszélyt az emberre?

A medve , a farkas , a vaddisznó , a szarvas a Hargita hegység  erdeinek nagy vadjai .
Valamennyi vad alapjában kerüli az embert . A váratlan találkozások veszélyesek .
 A medve , ha veszélyben érzi magát , főleg a bocsait , támadhat . A farkas rejtőzködik , igaz a juhnyájat nappal is képes kerülgetni . A vaddisznó éjjel megdézsmálja a burgonyaföldet , a medve az erdei  málna után szívesen látogatja a kertek körte- és szilvafáit .


Milyen látnivalókban bővelkedik itt a környék?  Mit szoktatok ajánlani a vendégeiteknek, merre vegyék az irányt, ha kirándulni szeretnének?

A teljesség igénye nélkül néhány olyan helyet említek , amit már mi is megismertünk, ilyen a visszafelé folyó patak, a néhány száz méterre lévő vadaspark, a Szökő vízesés, a Gyilkos-tó, a Gyimesek az ezeréves határral, a csíksomlyói kegytemplom, Parajd, Korond, Szováta, stb.
Mikor jöhetünk újra? :-)
      
      Egész évben fogadunk vendégeket . A néhány éves múltunk ellenére sok a visszatérő vendégünk , de sokan jönnek interneten történő foglalással vagy ismerőseik ajánlata alapján , vagy a már nálunk járt családtagjaik, barátaik hozzák el őket .
Nyári hónapokban , nagy ünnepeken / kivétel a karácsony este és első napja / , szilveszterkor hónapokkal előre érdemes e-mailen foglalni .


Képes úti beszámolómat a Vidéki Élet által meghirdetett pályázat döntős műveként ide kattintva olvashatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése