2012. jan. 30.

A jó palócok

A jó palócok otthona némi felfrissülés után kiáltott. Így csöppentem bele egy nógrádi ház átalakításának kellős közepébe.

A választott motívum nőiségével erősíti a "házigazdasszony" mindennapjait és hangsúlyozza számára élet célját. A gyermekek kirepülése után segíthet elfogadni és megélni saját női minőségét, az ehhez fűződő lehetőségeit és könnyebben felszínre törő tudatalatti vágyait.
Mindemellett a tulipán a legősibb magyar virág motívumként egy sokkal lényegesebb, szakrális jelentést is hordoz magában, a Fiú isten (Jézus) születését/visszatértét. Ezért egyértelmű volt a házba kívánkozó, azóta megvalósult tulipános motívum.

Az eredeti állapot,


sablon készítés, azaz a tulipán alkatrészei


fontos volt, hogy kijelöljem a függőleges tengelyt a mintákhoz,


itt még csak rajzolok,


itt pedig már festek.

                     









Ide kívánkozott még egy cseppnyi optikai tuning, néhány új kiegészítővel. S bár ő maga már nem új kiegészítő, Tücsi a macska mégis lelkesen asszisztált a képekhez :)





2012. jan. 24.

Lélegzetelállító a látvány...

...ami a Gordon-hegy ormán fogad bennünket a Hargita megyei Farkaslakán.
Léle(k)zetelállító, mind a 22 méter magas Jézus Szíve kilátó, mind a kilátóról jó időben elénk táruló Dél-Kárpátok hegyvonulata.
Mondanom sem kell, hogy a szobor adományokból épült, melyhez eredetileg nem járult hozzá az illetékes főépítészi hivatal.
Leleményes ember azonban a magyar, így a hegyet Farkaslaka belterületének nyilvánították, ebben az esetben pedig elegendő volt felállításához a település polgármesteri hivatalának engedélye.
Kelet-Európa legnagyobb Jézus szobra Zavaczki Walter Levente szobrászművész alkotása.
A kilátó pedig egy csoda, hála érte!









Fotók: Csedő Attila


2012. jan. 19.

Babaszobából vintage felnőtt háló

Bár ilyet erkölcsös nő nem csinál, ezúton mégis beinvitálok mindenkit a hálószobámba :)
Azaz a hálókuckómba, mert méretét tekintve erről van szó, legalábbis amióta átstrukturáltuk a lakótereket a második gyerek születése után.
Így lett a hajdan volt dolgozóból először babaszoba, majd ideiglenes alvó helység és most véglegesen (legalábbis az építkezés befejeztéig) kulturált felnőtt hálószoba.

Az egész így indult, mentségemre legyen mondva, hogy 2005-öt írtunk akkoriban a kép ne tévesszen meg senkit, ugyanis két évvel később készült.



Aztán az újabb, váratlan gyermekáldásnak köszönhetően, átmenetileg így jártunk (a kép illusztráció, azaz már szétszedtük az ágyat, amikor eszembe jutott, hogy a fotó elmaradt. Így gyorsan összeillesztettük, a fénykép és az emlékek kedvéért.) 


Mára pedig ez lett belőle.



És ami a legfontosabb tényező, hogy a költségek nem rúgtak az egekbe, mert majdnem minden SK készült. Vagyis bocsánat, ahogy ezt manapság mondani divat DIY, pedig van rá szép magyar kifejezésünk is, ez pedig a Csináld Magad és én inkább ezt használnám továbbra is.

Álljon itt a szavak helyett egy-két ilyen volt/ilyen lett kép.










És most bemutatom, hogy készült.
Először is - szorgalmas segítőimnek hála - az ócska bordűrtől megszabadultunk.


Utána a kívánt színre festettük a szobát.



Majd az ágy mellé festett "falvédőt" álmodtam és festettem meg stencil segítségével. Ha a szoba még sokáig a tulajdonunkat képezné, saját jelentéstartalommal bíró stencilt gyártottam volna hozzá. Így azonban megfelel a készen kapható változat is.


Eközben már készült a huzat a padláson heverésző régi ikeás Beddinge kanapénkra, csináltam a színben ide illő kaspót, csiszoltam a kertből vett függöny karnist, renováltam a régiség kereskedésben talált ósdi  fali polcotcsipkéztem a könyveset, ja és igazi családi szőnyeget is festettem egy koszos, kidobásra ítélt darabból.

Így gyakorlatilag filléres felújítást sikerült véghez vinnünk. Most már végre nyugodtan alszom :)





















2012. jan. 17.

Élet-e az élet...

ágyvég nélkül.
Ezen morfondírozom mostanában. Holnap mutatom miért.
Bármennyire is szeretem, úgy döntöttem egyelőre megleszünk nélküle.
De azért akinek már van, az örüljön!