2011. ápr. 29.

Sárgaság

Napsárga, mustársárga, okkersárga, stb. A sárga bármely árnyalata jelenjen is meg szemünk előtt, vidámság és melegség költözik a lelkünkbe és a lakóterünkbe. A nyár talán legjellemzőbb színe, mivel a napot, a napsütést szimbolizálja. Ezáltal az életkedvünket erősíti, lendületet, energiát közvetít felénk. Az aktivitás, a lelkesedés, a személyiség kibontakozása, a dinamizmus, a remény és az öröm éltető színe. Pejoratív jelentése az irigység. Használata mégis oldottságot, felszabadultságot, a belső szabadságot segíti elő. 


Erőteljes, vibráló meleg hatású szín, melynek felhasználási területe lehetőség szerint (illetve ha nagy mennyiségben alkalmazzuk) inkább a nappali zónába tartozó közösségi életterekre korlátozódjon, ahol amúgy is szeretjük ha történés van. Fáradtabb árnyalatait lehet használni hálóba is - főleg akkor, ha amúgy nagyon hideg van a szobában, mondjuk északi fekvése miatt - de egyébként inkább nappaliba , étkezőbe és konyhába célszerű sárgát alkalmazni. Játékosságot visz a térbe és nagyon jól áll neki, ha komplementer színét a lilát, vagy mondjuk egy királykék árnyalatot is megjelenítünk a sárga mellett. Például sárga kanapén lila virágos párnával vagy sárga falon kék képkerettel. 

Bár én személy szerint jobban szeretem mellé a fekete-fehér kiegészítőket, vagy a szürke színt kombinálni.
Hőérzetünkre is hatással van, nem csak a lelkünket melegíti fel.










 





 





Forrás Forrás2 Forrás3
Forrás 4 Forrás5 Forrás6 
Forrás7

2011. ápr. 28.

Nálatok laknak-e állatok?

Az állatok jelenléte mindig fontos volt a természeti népek számára. Gondoljunk csak a lovas magyar nemzetre, a szürke marhára, a mangalicára, a kendermagos magyar tyúkra, vagy a rackajuhra. És mindig ott éltek az ember mellett hű társaik, a kutyák és a macskák is. Bár régen nem társállatként, hanem haszonállatként tartották számon őket. Mert amíg Cirmos cica egerészett, addig Bogáncs kutya őrizte a portát vagy a nyájat éjszaka a farkasoktól és a tolvajoktól.
Manapság sok Cirmossal és Bogánccsal osztoznak a gazdik saját otthonukon. Nálunk is így van ez. Mert bár övék a kert nagyobbik része, mégis amikor itthon van a család, úgy a jó, ha gömbölyű macskahátat látunk a fotelben és áteshetünk az előszobában keresztben fekvő, békésen horkoló kutyán. 
Állati jó ötleteket hoztam, miként lehet az enteriőrbe ízlésesen elhelyezni kedvenceink fekhelyét, játékait, etető tálkáját vagy akár a macskaalmot.




















Forrás

2011. ápr. 24.

2011. ápr. 21.

A saját készítésű bútorok ereje

Régi álmom vált valóra, amikor részt vettem az Ágymester Manufaktúra Kft. bútorfestő tanfolyamán. Végre szabad kezet kaphattam, nemcsak a tervezésben, hanem a kivitelezésben is. Azóta már tudom, hogy kell a régiből újat, az újból régit varázsolni. Persze egyelőre még lelkes amatőrként ügyködöm, de a tudatos szimbólum és szín használatom hajt előre a megkezdett úton.

Külön köszönet Ramónának, a profi segítségnyújtásért és azért, mert a magyar motívumvilág terjesztésében  nemes szerepet vállal.
Nem győzöm hangsúlyozni, milyen fontos az áldásos hatású jelképek használata. Tegyük velük egyedivé, különlegessé otthonunkat, éljünk alkalmazásuk lehetőségével életünk minden területén.

Az egész egy kezeletlen felületű fa sámlival kezdődött...

és csiszolással folytatódott...

következett két rétegben az alapozás...

majd szépen mindenki kikeverte magának a bútorkája alapszínének megfelelő árnyalatot. Volt aki kéket, volt aki zöldet, én tört fehéret készítettem...





elnyerték (majdnem) végleges színüket a sámlik...

száradás közben a különböző minták megfestésének módját gyakoroltuk...



majd következett a minták bútorra történő felskiccelése szénporral...


 kikevertük a minták színét, ezzel pedig kitöltöttük a vázlatot...

itt pedig már vadul kontúrozok :-)

száradás közben, de még antikolás és patinázás előtt...

végezetül következett a patinázás, melyet volt aki hagyományos barna színnel, de én inkább aranyporral követtem el...


így lett a végeredmény egy country stílusú...

egy provence-i ihletésű...

és egy vérbeli Magyar Otthon féle ülőalkalmatosság :-)


Avagy ilyen volt, ilyen lett: